ты Ринок малої побутової техніки: підсумки II кв. 2011 р.

Ринок малої побутової техніки: підсумки II кв. 2011 р.

За результатами другого кварталу 2011 року продажі малої побутової техніки в Україні склали 0,54 млд. грн., що на 17% більше порівняно до аналогічного показника 2010 року. Більш того, показники продажів було зафіксовано на рівні вищому, ніж у докризовому 2008, що було притаманним і для попереднього кварталу.

Зазвичай другий квартал року для ринку малої побутової техніки відрізняється мінімальним впливом свят, а отже акційних пропозицій. Тому цей період є найбільш зручним з точки зору перевірки стабільності ринку.

Найцікавіше у цьому періоді було спостерігати за динамікою кавоварок: група в основному розвивалась за рахунок еспресо-машин капсульного типу, які стали наступним кроком споживача від крапельних кавоварок до більш функціональних кавових апаратів.

Негативна динаміка сегменту пилососів з мішком для збору пилу вплинула на темпи приросту продажів всієї продуктової категорії. Втім, завдяки сегментам миючих та безмішкових пилососів, приріст надходжень від продажів по групі все одно перевищив середній показник по ринку.

Серед продуктових груп засобів для догляду за собою спостерігалась доволі позитивна динаміка: більша частина груп в цьому кварталі зростала краще, ніж ринок загалом. Особливо помітними на цьому фоні чоловічі електробритви, оскільки зазвичай піками активності цієї групи є перший та четвертий квартали.

Кавоварки та чайники

Чайники є найбільш чисельною групою з усіх категорій малої побутової техніки: лише за другий квартал 2011 року обсяги продажів групи склали 274 тисяч одиниць. «На жаль, покупець поки що є мало зацікавленим в дорогих моделях. Ринок виріс на 9,6% у грошовому вимірі, водночас це супроводжувалось зменшенням середньої ціни. Складається враження, що покупець не вірить в те що існує різниця між чайниками А-брендів, та більш дешевими аналогами Б-бренді», – коментує ситуацію Ірина Макаренко, експерт GfK Ukraine.

Водночас, в кавоварках ситуація була дещо інша. Всередині цієї групи існує декілька видів кавоварок, які значною мірою відрізняються функціональністю і ціною. Найдешевшим сегментом є крапельні кавоварки. Вони є найпростішими як з точки зору використання та обслуговування, так і з точки зору будови. Вода, доведена майже до точки кипіння, капає на подрібнену каву в фільтрі-ситечку а потім стікає в кавник-приймач. І саме ця, найдешевша категорія продемонструвала від’ємний ріст 0,3% в грошовому вимірі. «У даному випадку покупець переорієнтувався на більш дорогі еспресо-машини. Вочевидь, споживач робить великі кроки в бік культури споживання кави», – каже Ірина Макаренко.

За результатами другого кварталу 2011 року частка еспресо-машин збільшилися до 83% від усього ринки кавоварок та склала майже 19,5 млн. грн. Динаміка всіх типів еспресо-машин в цьому періоді перевершила середньоринкову, але найсильніше виділились саме кавоварки капсульного типу. Їхній продажі зросла в два рази порівняно до аналогічного періоду минулого року. Ще півтора роки тому цей сегмент був не дуже популярним на ринку України через відсутність у продажу спеціальних капсул з пресованою кавою. Зараз у вартісному вимірі частка кавоварок крапельного типу складає 50% від усього ринку еспресо-машин.

Пилососи

Показники приросту в групі пилососів в другому кварталі 2011 року зупинились на позначці 20,6% в грошовому вимірі. Загалом обсяг продажів дорівнює 152 млн. грн. В сегменті пилососів подовжується тренд до збільшення частки миючих та моделей без мішка для збору пилу. Ці дві підкатегоріі виросли порівняно до аналогічного періоду минулого року на 33% і 43% відповідно.

Що стосується звичайних пилососів з мішком, то показники цього разу були від’ємними. Для цього типу техніки було характерним зменшення частки найдешевшого цінового сегменту. Схоже, що ціна перестає бути єдиним фактором, який впливає на покупку – споживач готовий переорієнтовуватись на більш дорогі моделі. Саме тому падіння було більш виражене в кількісному вимір – 13% на противагу 1% в грошовому.

Безмішкові пилососи знаходяться зараз на піку популярності. Вони охоплюють приблизно 42% ринку у вартісному вимірі. І до цього моменту їхній вплив тільки посилювався. «На мій погляд, цей продукт ніколи не зможе остаточно витіснити пилососи з мішком, оскільки починаючи з певної цінової відмітки вибір між пилососом з мішком та без мішка – лише питання особистих вподобань», – каже Ірина Макаренко.

Прилади для догляду за собою

Традиційно літній сезон загострює увагу споживача на категорії приладів для догляду за собою. Більшість продуктів цієї категорії, зокрема прасочки для волосся, плойки, чоловічі бритви та машинки для стрижки, розвивались динамічніше ніж ринок: їхні продажі зросли більше ніж на 17% порівняно до показника другого кварталу минулого року. Для всіх без винятків груп приладів характерним було більше зростання у вартісному, аніж у кількісному вимірі, крім того, зростає частка А-брендів. Це означає, що споживач, як і у випадку з пилососами, звернув свою увагу на більш дорогі цінові сегменти.

Епілятори та фени були в цьому сезоні однозначно менш цікаві покупцю – 12% та 6% зростання відповідно.«Ситуація більш ніж дивна для епіляторів, оскільки другий квартал року зазвичай є періодом, коли покупець зацікавлений в даному продукті. Нагадаю, що за аналогічний квартал минулого року приріст продажів епіляторів склав 32,3% у вартісному вимірі, що становило на 5% більше, ніж в середньому на ринку», – каже Ірина Макаренко.

Business.ua


Без рубрики